Geocaching literárně

Geocaching literárně
Vydejte se po stopách literátů, kteří svá díla psali v Hradci Králové. Spojení dobrodružného geocachingu a literatury nabízí skvělou zábavu pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny. Město Hradec Králové se může pyšnit mnoha významnými osobnostmi, které se zde narodily, studovaly nebo působily. Spisovatelé Emil Vachek, Rudolf Medek a Karel Čapek jsou jen jedni z mnoha. I když v pozdější době byli názorovými oponenty a vzájemnými kritiky, mají tito známí spisovatelé mnoho společného. Ptáte se co? Pro začátek jistě můžeme prozradit, že jedním ze společných jmenovatelů je samozřejmě Hradec Králové. A co dál? To už vám prozradí finální keška.

středa 13. března 2013

Katedrální kostel sv. Ducha

K nejvýznamnějším památkám Hradce Králové patří Katedrální kostel sv. Ducha, kde se jako dítě Emil Vachek stává ministrantem a působí to na něj natolik, že se chtěl stát knězem.
Katedrální kostel sv. Ducha stojí na náměstí v Hradci Králové již od roku 1307, kdy ho dala založit královna Eliška Rejčka. Ačkoliv se zpočátku nevyhnul katastrofě v podobě požáru, byl opraven a v roce 1360 byla dotvořena jeho dnešní silueta s dvěma mohutnými věžemi. Za třicetileté války byl kostel vypleněn Švédy, v roce 1664 jej papež Alexandr VII. povýšil na katedrálu v souvislosti se založením královéhradeckého biskupství.
Koncem 18. století byly provedeny poměrně necitlivé zásahy v barokním stylu, ovšem snahu vrátit kostelu původní podobu přinesla přestavba z let 1864-1874, kterou vedl architekt F. Schmoranz. Dnes lze tedy spatřit cihlovou katedrálu s 50 m dlouhým, 25 m širokým a přes 20 m vysokým trojlodím, na něž navazuje pětiboce uzavřený presbytář.
Katedrální kostel sv. Ducha

Žádné komentáře:

Okomentovat