Geocaching literárně

Geocaching literárně
Vydejte se po stopách literátů, kteří svá díla psali v Hradci Králové. Spojení dobrodružného geocachingu a literatury nabízí skvělou zábavu pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny. Město Hradec Králové se může pyšnit mnoha významnými osobnostmi, které se zde narodily, studovaly nebo působily. Spisovatelé Emil Vachek, Rudolf Medek a Karel Čapek jsou jen jedni z mnoha. I když v pozdější době byli názorovými oponenty a vzájemnými kritiky, mají tito známí spisovatelé mnoho společného. Ptáte se co? Pro začátek jistě můžeme prozradit, že jedním ze společných jmenovatelů je samozřejmě Hradec Králové. A co dál? To už vám prozradí finální keška.

středa 13. března 2013

Městská reálka

Mětskou reálku navštěvoval Emil Vachek a spolu s ním se ke škole vztahují počátky jeho literární tvorby, studium zde ovšem nedokončil.
V roce 1851 zřídilo město Hradec Králové městskou nižší reálku, která byla roku 1870 rozšířena na vyšší. V roce 1874 byla pro ni postavena prostorná budova na Komenského třídě. Budova byla postavena v novorenesančním slohu podle projektu Václava Webra na místě bývalého vojenského skladiště kulí a granátů a v těsné blízkosti vojenského hřbitova z roku 1866. Budova byla vzhledem k době moderně vybavená. Zahrnovala prostornou tělocvičnu, posluchárny, botanickou zahradu a školní kapli. V roce 1949 vznikla vyšší sociálně-zdravotní škola a dnes zde sídlí Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola.
C.k. vyšší reálka v Hradci Králové

Žádné komentáře:

Okomentovat